De Strijd Tegen Witwassen
Ministers Eelco Heinen (Financiën) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) steunen het plan voor een limiet van 3000 euro en zeggen dat een hogere grens Nederland aantrekkelijker voor criminelen zou maken. Een hoge limiet zou namelijk betekenen dat Nederland soepelere regels heeft dan bijvoorbeeld België en Frankrijk, waardoor criminele groepen eerder hierheen zouden komen voor witwassen.
De VVD, de partij van beide ministers, is een sterke supporter van deze strenge limiet. Ze vinden het essentieel om op nationaal niveau krachtig op te treden tegen witwassen en willen voorkomen dat Nederland een aantrekkelijke plek wordt voor criminele netwerken. Volgens de VVD zou het verruimen van de limiet juist andere problemen kunnen veroorzaken in plaats van oplossen.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft eerder aangegeven deels in te stemmen met de nieuwe geplande limiet. DNB onderstreepte dat contant geld belangrijk blijft voor een toegankelijk betalingssysteem. Veel mensen vinden het handig en soms zelfs noodzakelijk. Tegelijk begrijpt de bank ook de noodzaak om criminele activiteiten in de economie te verminderen, waardoor een limiet op contante betalingen terecht is.
Tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer kregen partijen die voor een hoger limiet van 10.000 euro wilden pleiten alleen steun van DENK, SGP, JA21 en FVD. Dat was niet genoeg om een meerderheid te behalen. Uiteindelijk besloot NSC om akkoord te gaan met het oorspronkelijke voorstel, terwijl de PVV en BBB tegen waren.
De invoering van deze nieuwe limiet is een belangrijke stap in het bestrijden van financieel-economische criminaliteit. De meeste partijen in de Kamer erkennen de noodzaak van strenge maatregelen om de geldstromen van criminele activiteiten in te dammen, en de verwachting is dat de grens van 3000 euro binnenkort wordt ingevoerd.
“`