Opmerkelijk

Contant geld verboden: deze aankopen mag je vanaf 2025 niet meer doen

Ben je van plan om binnenkort je keuken een nieuwe look te geven of misschien een spiksplinternieuwe auto te kopen? Bereid je dan voor, want de manier waarop je grote aankopen gaat betalen, staat op het punt om drastisch te veranderen. Vanaf 2025 zal het namelijk flink lastig worden om hoge bedragen met contant geld te betalen in Nederland. Dit zal een grote impact hebben op iedereen die gewend is om hun aankopen met cash af te rekenen.

Het einde van cash is in zicht
Vanaf 2025 verandert er iets groots als je dure aankopen wilt doen. Het is dan niet meer toegestaan om bedragen boven de €3000 in contanten te betalen.

Dit houdt in dat je voor de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of een nieuwe keuken niet meer met een stapel bankbiljetten kunt afrekenen als het totaal boven de €3000 ligt.

Deze regel geldt voor allerlei grote uitgaven, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een sound systeem. Voor deze aankopen moet je gebruik gaan maken van andere betaalmethodes, zoals pintransacties, online betalingen of financieringsopties. Dit zal een behoorlijke verandering zijn voor consumenten die gewend zijn om grote bedragen contant te betalen.

Strengere aanpak van witwassen
De reden voor deze nieuwe wet is dat de overheid harder wil optreden tegen witwassen. Grote contante betalingen worden vaak gebruikt om illegaal verkregen geld ‘wit’ te wassen.

Door een limiet te stellen aan contante betalingen wil de overheid deze praktijken minder aantrekkelijk maken. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen financiële criminaliteit.

Naast de nationale maatregelen speelt er ook een Europese component een rol. Als Nederland de Europese richtlijnen niet volgt, kunnen er financiële gevolgen zijn. Ons land kan dan tot wel €600 miljoen aan Europese steun mislopen. Dit benadrukt hoe noodzakelijk het is om de regels goed na te leven en alternatieve betaalmethodes te omarmen voor grote aankopen.

Wat betekent dit voor jou?
Als consument betekent dit dat je van tevoren moet nadenken over hoe je grote aankopen gaat betalen. Waar je voorheen wellicht met een stapel bankbiljetten naar de autodealer ging,

Lees verder op de volgende pagina.