Lifehacks

Vier veelvoorkomende huidproblemen na de menopauze (en hoe ze te behandelen)

Naarmate je ouder wordt, merk je onvermijdelijk veranderingen in je huid. De menopauze heeft hier een grote invloed op omdat het de hormonen in je lichaam beïnvloedt. Hoewel elke huid uniek reageert, zijn er een aantal huidproblemen die vaak voorkomen tijdens de menopauze.

Waarom verandert je huid tijdens de menopauze?

Eigenlijk begint huidveroudering al als je in de twintig bent, maar je merkt het meestal pas echt vanaf je veertigste. Je huid wordt dunner en minder stevig, wat te maken heeft met de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Als de menopauze dichterbij komt, neemt je oestrogeenproductie verder af, wat een belangrijke invloed heeft op je huid. Dit vermindert de aanmaak van essentiële huidcomponenten zoals elastine, collageen, talg en ceramiden. Tegelijkertijd stijgt het niveau van het mannelijke hormoon testosteron, wat weer andere effecten op je huid kan hebben.

Maar dat je huid tijdens en na de menopauze gevoeliger is voor problemen, betekent niet dat je niets kunt doen. Op de volgende pagina vind je enkele tips om je huid zo goed mogelijk door deze periode heen te helpen.