Interieurtips

Zo loodst u uw tuin door de droge zomer

Zodra de zomer aanbreekt en de temperaturen stijgen, worden we allemaal uitgenodigd om te genieten van de zon. Maar deze periode kan ook een uitdaging zijn voor uw tuin. Droogte is een veelvoorkomend probleem dat uw groene oase kan teisteren. Wij vroegen de hoveniers van Geerts & Groenendaal voor praktische tips om uw tuin in optimale staat te houden tijdens periodes van droogte.

Kies de Juiste Planten

Als u van plan bent nieuwe planten in uw tuin te plaatsen, kies dan voor soorten die goed bestand zijn tegen droogte. Mediterrane planten zoals lavendel, tijm, en rozemarijn zijn hiervoor perfect. Deze planten zijn gewend aan een droger klimaat en hebben minder water nodig. Extra voordeel is dat veel van deze planten ook kunt gebruiken om te kokerellen.

Efficiënt Water Geven

Wanneer en hoe u uw tuin water geeft, is cruciaal. Geef uw planten bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond water. Dit zorgt ervoor dat het water niet te snel verdampt en de planten genoeg tijd hebben om het op te nemen. Gebruik een druppelslang of soaker-slang om het water direct bij de wortels af te leveren. Dit is efficiënter dan sproeien en voorkomt dat er te veel water verloren gaat door verdamping.

Mulchen

Breng een laag mulch aan rondom de planten. Mulch zoals schors, stro, of compost helpt om het vocht in de bodem vast te houden. Dit betekent dat u minder vaak hoeft te bewateren en dat de planten minder stress ervaren door de droogte.

Bodemverbetering

Een gezonde, goed doorlatende bodem helpt planten om efficiënter met water om te gaan. Door organisch materiaal zoals compost of goed verteerde mest door de grond te mengen, verbetert u de structuur en het waterhoudend vermogen van de bodem.

Maai het gras op de juiste hoogte

Als u een gazon van echt gras heeft, is het verstandig om het gras niet te kort te maaien. Een iets hoger gemaaid gazon zal beter bestand zijn tegen droogte omdat het de bodem beschermt tegen direct zonlicht, wat helpt om uitdroging te voorkomen. Heeft u kunstgras? Dan hoeft u natuurlijk niet te sproeien.

Planten in Potten

Heeft u potplanten? Deze drogen sneller uit dan planten in de volle grond. Geef ze regelmatig water, maar zorg er ook voor dat de potten goed doorlatend zijn zodat overtollig water weg kan lopen. Het gebruik van waterkristallen kan ook helpen om het vocht langer vast te houden.

Monitor en Plan

Houd de weersvoorspellingen in de gaten en plan het bewateren van uw tuin dienovereenkomstig. Als er regen wordt voorspeld, kunt u het bewateren uitstellen. Maak eventueel gebruik van een regenton om regenwater op te vangen voor later gebruik.

Hopelijk helpen deze tips uw tuin de zomer goed te komen. Veel succes en geniet ook van het mooie weer.