Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of de ventilatielucht en zet dit om in energie voor het verwarmen (of koelen) van je woning. Een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt wordt een lucht/water warmtepomp genoemd. En om deze warmte uit de buitenlucht te kunnen halen, is een buitenunit nodig. Maar waar plaats je deze buitenunit? De tuin is een veelgekozen locatie om deze warmtepomp in de tuin te plaatsen. Maar waarom is dit een goede plek? Wat zijn de voordelen? En welke mogelijkheden zijn er nog meer? Lees dit artikel om alles te weten te komen over het plaatsen van een warmtepomp in je tuin.
Waarom is de tuin een goede plek?
Er zijn verschillende voordelen van het plaatsen de buitenunit van de warmtepomp in de tuin:
- Goede toegankelijkheid: de tuin biedt vaak volop ruimte om de buitenunit neer te zetten en maakt de unit goed bereikbaar voor het installeren, onderhouden en repareren van de warmtepomp.
- Uit het zicht: in de achtertuin heb je de mogelijkheid om de buitenunit uit het zicht te plaatsen, waar deze aan de voorkant van het huis wel goed zichtbaar is. Er zijn ook omkastingen verkrijgbaar om de unit nog beter weg te werken.
- Minder geluidsoverlast voor de buren: met name de ventilator van de lucht/water warmtepomp kan nog weleens zorgen voor wat geluid. Plaatsing op de juiste plek in de tuin kan deze eventuele overlast minimaliseren voor de buren.
Let op de regels in jouw gemeente
In principe voldoen tuinen vaak aan de regelgeving voor het plaatsen van een buitenunit, maar het is belangrijk om altijd even na te gaan in jouw gemeente welke regels en vergunningen er gelden.
Kies een goede plek uit in de tuin
Of je nu een rechthoekige tuin hebt of een andere vorm, er is altijd wel een plek te vinden voor de buitenunit van de warmtepomp in de tuin. Maar denk hier wel goed over na. Zorg ervoor dat er minimaal 35 centimeter zit tussen de buitenunit en de muur. Denk goed na over een plek waar de buren zo min mogelijk overlast hebben. Daarnaast is het van belang dat de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit staat voor een optimaal rendement. Liefst niet meer dan 20 meter van elkaar. Sneeuw in je tuin is bovendien niet alleen slecht voor je planten, maar zorg er ook voor dat de unit goed beschermd is tegen hevige neerslag.
Er zijn ook andere plekken mogelijk
Naast de tuin kun je de buitenunit van de warmtepomp ook op andere plekken plaatsen, zoals platte daken, een binnenkant of aan de buitenkant van het gebouw. Dit is allemaal afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is, de technische haalbaarheid en waar de warmtepomp het beste rendement oplevert.
Er zijn ook ook andere soorten warmtepompen
Er zijn ook andere soorten warmtepompen die ieder weer hun eigen ruimte innemen. Naast een lucht/water warmtepomp kun je ook kiezen voor een warmtepomp met een bron in de grond. Heb je geen tuin of plek om de buitenunit te bevestigen? Als je een ventilatiesysteem hebt, dan kun je ook kiezen voor een ventilatielucht/water warmtepomp. In dat geval heb je alleen een binnenunit. Dat is de reden dat deze vaak wordt gekozen voor appartementen. Genoeg mogelijkheden dus.
Er zijn verschillende plekken waar mensen ervaringen delen over het plaatsen van een warmtepomp in de tuin en op andere plekken. Kijk bijvoorbeeld eens wat mensen zeggen over het plaatsen van de warmtepomp in een rijtjeshuis. Lees ook meer over het verduurzamen van je huis met een warmtepomp en het isoleren van je woning. Er is bijna overal wel een goede oplossing voor waarmee je flink kunt besparen op je energieverbruik. Een installateur kan je advies geven over de best passende oplossing voor jouw woning.